Naleśniki z powidłami na każdą porę

W tak pochmurny i deszczowy dzień, każdy szuka dla siebie zajęcia. Zawsze w takie dni, gdy się nudzę, nosi mnie  i muszę coś zrobić, zazwyczaj wtedy znajduję się w kuchni i robię coś dla pozostałych domowników. 

W dniu dzisiejszym przyszła mi ochota na puszyste naleśniczki z domowymi powidłami, dlatego też poniżej zamieszczam trochę zdjęć z tych przygotowań. Dodaję także szybki i dobry przepis na ciasto naleśnikowe. Może i wy się skusicie na zrobienie tych przepysznych naleśników.


CIASTO NA NALEŚNIKI:

POTRZEBNE:
mleko, woda, jajka, mąką, sól, cukier, bazylia

PROPORCJE:



  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklani wody
  • 2 jajka
  • 2 szklani mąki
  • szczypta soli
  • cukier wg uznania
  • bazylia do dekoracji













 SPOSÓB ZROBIENIA:


  1. Na początku ubić jajka z odrobiną soli. 
  2. Następnie dodać mąkę (osobiście ją jeszcze zawsze przesiewam przez sitko),
  3.  Kolejno wlać mleko i wodę. 
  4. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, najlepiej sprawdzić to na łyżce, jest dobra gdy się  tak "lekko" spływa (ale nie może być zbyt wodniste)
  5. W końcowej fazie czas na smażenie. Na rozgrzaną patelnię wlewać ciasto naleśnikowe 
  6.  Przewracać gdy już wszystkie bąbelki "wypuszczą powietrze"


Jak już są zrobione wszystkie naleśniczki, czas na powidła. Na poprawę humoru innym użyłam foremki w kształcie serduszka, żeby powidła nabrały ładny kształt. Na koniec do dekoracji dodałam jeszcze kilka listków bazylii, 
do ożywienia koloru :)




W taki prosty sposób powstała szybka przekąska dla wszystkich. 
Powodzenia jeśli też się skusicie na poprawienie sobie i innym humoru :) 

SMACZNEGO  !!!


Komentarze

Popularne posty