Naleśniki z powidłami na każdą porę
W tak pochmurny i deszczowy dzień, każdy szuka dla siebie zajęcia. Zawsze w takie dni, gdy się nudzę, nosi mnie i muszę coś zrobić, zazwyczaj wtedy znajduję się w kuchni i robię coś dla pozostałych domowników.
W dniu dzisiejszym przyszła mi ochota na puszyste naleśniczki z domowymi powidłami, dlatego też poniżej zamieszczam trochę zdjęć z tych przygotowań. Dodaję także szybki i dobry przepis na ciasto naleśnikowe. Może i wy się skusicie na zrobienie tych przepysznych naleśników.
CIASTO NA NALEŚNIKI:
POTRZEBNE:
mleko, woda, jajka, mąką, sól, cukier, bazylia
PROPORCJE:
|
SPOSÓB ZROBIENIA:
- Na początku ubić jajka z odrobiną soli.
- Następnie dodać mąkę (osobiście ją jeszcze zawsze przesiewam przez sitko),
- Kolejno wlać mleko i wodę.
- Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, najlepiej sprawdzić to na łyżce, jest dobra gdy się tak "lekko" spływa (ale nie może być zbyt wodniste)
- W końcowej fazie czas na smażenie. Na rozgrzaną patelnię wlewać ciasto naleśnikowe
- Przewracać gdy już wszystkie bąbelki "wypuszczą powietrze"
Jak już są zrobione wszystkie naleśniczki, czas na powidła. Na poprawę humoru innym użyłam foremki w kształcie serduszka, żeby powidła nabrały ładny kształt. Na koniec do dekoracji dodałam jeszcze kilka listków bazylii,
do ożywienia koloru :)
W taki prosty sposób powstała szybka przekąska dla wszystkich.
Powodzenia jeśli też się skusicie na poprawienie sobie i innym humoru :)
SMACZNEGO !!!
Komentarze